´Elke dag iemands reiservaring onvergetelijk maken, is het leukste van deze baan.’

Publicatiedatum: 25 september 2024 I Leestijd: Minuten

Van een baan in de beveiliging naar werken als senior Privium bij Schiphol. Ricardo is nog altijd blij met zijn stap naar de luchthaven. Zijn werk is nu veel afwisselender. Want wat hij bij Schiphol doet, is meer dan beveiligen: van het verwelkomen van leden tot het oplossen van uiteenlopende vragen en klachten. En dat tussen 5 uur ’s nachts en 10 uur ’s avonds. "Schiphol is dynamisch, het werken hier heeft iets speciaals."

“Ik werk binnen de Schiphol Group bij het serviceprogramma Privium, waarbij we een exclusieve lounge aanbieden voor zakelijke reizigers en reizigers die veel met het vliegtuig reizen. We bieden leden van deze service tijdwinst bij de paspoortcontrole en de security-procedure. Hierdoor zijn ze minder tijd op Schiphol kwijt. Privium valt onder de afdeling Premium Services. Samen zijn we verantwoordelijk voor de premium producten van Schiphol.”

‘De drukte en de bedrijvigheid op de luchthaven op zo’n vroege ochtend geven al meteen een goed beeld dat Schiphol nooit stilstaat.’

"Onze afdeling bestaat onder andere uit 12 seniors, waar ik er 1 van ben. Maandelijks hebben we een overleg met het managementteam en ook houden we elkaar dagelijks op de hoogte met rapporten. We zien elkaar niet altijd, omdat we verschillende diensten draaien. De ochtenddienst start om 5 uur 's ochtends en eindigt om half 2 ’s middags. De middagdienst is van half 2 tot half 10 ’s avonds. Als ik de ochtenddienst werk, stap ik al vroeg in de ochtend de auto in. Je denkt dan altijd dat je de enige bent die zo vroeg wakker is. Totdat je dichter bij Schiphol komt. Dan zie ik dat ik toch niet de enige ben. De drukte en de bedrijvigheid op de luchthaven op zo’n vroege ochtend geven al meteen een goed beeld dat Schiphol nooit stilstaat."

“Mijn dienst begint altijd met het ontvangen van de eerste baliemedewerkers. Vanaf half 6 ontvangen we de eerste Priviumleden aan de balie. De taken lopen hierbij uiteen van het uitprinten van een nieuwe kaart voor een lid tot het toegang verlenen tot onze lounge. Daarnaast verwelkomen we nieuwe leden die na het aanmaken van hun Privium-lidmaatschap ook kunnen profiteren van de versnelde doorgang bij de security en de KMar. Het samenwerken met de Koninklijke Marechaussee voor het versnellen van de paspoortcontrole hoort hier ook bij. Verder beantwoord ik vragen, los ik problemen op en coördineer ik de werkzaamheden van het team. Sowieso krijg ik veel vragen van mensen. Zodra ze aan je werkkleding zien dat je werkt voor de luchthaven, komen ze naar je toe. De diversiteit van al die vragen en al mijn werkzaamheden maakt mijn baan iedere dag weer bijzonder. Het leukste van mijn werk vind ik vooral het onvergetelijk maken van iemands reiservaring. Vaak baalt een reiziger dat je al een uur van tevoren aanwezig moet zijn en dat het zo druk is. Met mijn werk kan ik hun beleving op de luchthaven toch een stuk aangenamer maken.”

‘Schiphol is een plek waar je echt kunt groeien en jezelf kunt zijn.’

“Wat ik vooral fijn vond toen ik hier begon, was de aandacht die ik kreeg bij de onboarding. Vanaf het begin voelde ik me welkom door de informatieve portal en het welkomstfilmpje. Het opende echt een wereld voor mij. Schiphol biedt daarnaast tal van mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Zoals deelname aan Young Schiphol en activiteiten voor de LHBTIQ+-gemeenschap. De arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend en er is een duurzaam inzetbaarheidsbudget voor opleidingen en cursussen. Het is een plek waar je echt kunt groeien en jezelf kunt zijn. Ook buiten het werk biedt Schiphol veel mogelijkheden om deel te nemen aan sociale en sportieve activiteiten, zoals de Dam tot Damloop. Door de kansen om door te groeien en het vertrouwen vanuit Schiphol, zie ik mezelf hier dan ook nog lang met plezier werken. Ik ambieer een leidinggevende functie, zodat ik een grotere bijdrage kan leveren aan het premium service product van Schiphol. En die mogelijkheid is er gewoon.”