'Schiphol zit echt in mijn DNA. Het kon bijna niet anders dan dat ik hier terecht zou komen.'

Publicatiedatum: 30 september 2024 I Leestijd: Minuten

Met veel ervaring in de hospitalitybranche op zak startte Léon in 2019 bij de Schiphol Group. Hij begon bij het VIP centre en maakte in 2021 de overstap naar Parking. Sinds juni 2024 werkt Léon in de rol van service owner remote parking. “Schiphol zit in mijn DNA. Mijn ouders ontmoetten elkaar bij Fokker op Schiphol-Oost, mijn opa schilderde er vliegtuigen en ik groeide op in Amstelveen, onder de rook van Schiphol. Het kon bijna niet anders dan dat ik hier terecht zou komen.’

Van passagiersassistent tot service owner: mijn reis op Schiphol
Na een reorganisatie in de uitvaartbranche solliciteerde ik in 2016 bij Axxicom op Schiphol als passagiersassistent. Daar kwam ik ook in aanraking met het VIP centre en kon daar in 2018 beginnen bij Met en Co, een ketenpartner van de Schiphol Group. In die functie was ik verantwoordelijk voor de operationele afhandeling van alle niet KLM-gerelateerde VIP services. Toen er in 2019 een vacature bij het VIP centre binnen de Schiphol Group zelf vrijkwam, besloot ik daarvoor te gaan. Ik werd regisseur en daarna guest relations officer. Tijdens de coronaperiode vonden er veel veranderingen plaats en werd ook ik gestimuleerd rond te kijken. Door mijn jarenlange ervaring in de hospitalitybranche vond men dat ik meer in mijn mars had. Zo ben ik in 2021 bij Parking terecht gekomen als service owner staff parking. Inmiddels vervul ik dezelfde functie voor remote parking.

'Schiphol zit echt in mijn DNA. Het kon bijna niet anders dan dat ik hier terecht zou komen.’

Het beheer van P3 en de busdienst
Als service owner remote parking ben ik verantwoordelijk voor de dienstverlening van het P3-parkeerterrein en de bijbehorende garage. Dit terrein ligt wat verder van de terminal af, vandaar de naam ‘remote parking’. Dit terrein is bestemd voor passagiers van de luchthaven die hun auto hier lang parkeren. In deze rol ben ik ook als realisatie en verificatie manager verantwoordelijk voor het contract met de busmaatschappij die de busdienstverlening doet en de passagiers van het parkeerterrein naar de terminal brengt.

De passagierservaring voorop
Het klinkt misschien cliché, maar in deze functie is echt elke dag anders. Wat wel voortdurend terugkomt? Dat zijn de overleggen. Zo bespreek ik met de operations manager van de busmaatschappij de overstap naar elektrische bussen en alles wat daarbij komt kijken. Ook ben ik betrokken bij de ontwikkeling van een extra garage. Hierbij richt ik me op de dienstverlening. Ik focus niet op technische details, maar op hoe we passagiers een positieve ervaring kunnen bieden. Dit houdt in dat ze gemakkelijk kunnen parkeren, snel de weg kunnen vinden en dat de dienstverlening ook tijdens werkzaamheden gewaarborgd blijft. Ook ben ik vanuit Schiphol het gezicht van remote parking naar verschillende stakeholders toe, zoals de beheerders op het parkeerterrein en medewerkers van de busmaatschappij. Daarnaast werk ik plannen uit en initieer ik ook zelf nieuwe ideeën. Als ik bijvoorbeeld zie dat de loge op P3 een opknapbeurt nodig heeft, doe ik een voorstel voor verbeteringen en ga ik hierover in gesprek met collega’s van verschillende afdelingen.

Ik vind het belangrijk om te ervaren wat passagiers meemaken. Daarom rijd ik af en toe mee met de bussen en ben ik regelmatig op het parkeerterrein aanwezig. Op die manier krijg ik een beter inzicht in de passagierservaring en kan ik knelpunten effectiever in kaart brengen

‘Ik vind het erg belangrijk om te ervaren wat passagiers meemaken. Zo krijg ik een beter beeld van de passagierservaring en kan ik de knelpunten effectiever in kaart brengen.'

Een succesvol initiatief: golfkarren voor tevreden passagiers
Hoewel ik nog niet lang bij remote parking werk, kijk ik al terug op een mooi succes. Afgelopen zomer hebben we golfkarren ingezet als shuttleservice, waardoor passagiers die verder weg geparkeerd stonden comfortabel met hun bagage naar de bushalte konden worden gebracht. Het initiatief was al genomen, maar ik nam het directe contact met de leverancier op me en zorgde voor een offerte en de uitvoering. De reizigers waren zeer tevreden over deze service en de samenwerking tussen het externe bedrijf en de parkeerbeheerder was ook succesvol. Het feit dat dit zo goed is verlopen, geeft me veel voldoening.”


Ik vind ook dat de invloed van Parking niet moet worden onderschat. Wij zorgen ervoor dat passagiers hun auto op een goede manier kunnen achterlaten en op tijd de vertrekhal bereiken. Dankzij deze positieve ervaring bij Parking kunnen passagiers hun reis met een goed gevoel voortzetten. 

'Wij zorgen ervoor dat passagiers hun auto op een goede manier kunnen achterlaten en op tijd de vertrekhal bereiken.'

Balans en verbinding
Vanaf het P3-terrein heb je een prachtig uitzicht op de landingsbanen en de verkeerstoren. Ik sta wekelijks in contact met collega's in de operatie in de terminal en probeer ook regelmatig zelf de terminal te bezoeken om achter de security te zien wat daar speelt. Zo blijf ik, zelfs na meerdere dagen op kantoor, verbonden met het grotere geheel en de reden waarom we dit allemaal doen. Naast deze unieke werkomgeving waardeer ik de oprechte aandacht voor een goede werk-privébalans en de open sfeer op onze afdeling. Geen idee is te gek en als het een keer minder gaat op het werk of privé, is daar ook ruimte voor. Dit past helemaal bij deze tijd en draagt ook zeker bij aan mijn werkplezier. Toen ik bij Schiphol solliciteerde, was mijn doel leuke dingen doen met leuke mensen en mezelf in de breedte blijven ontwikkelen. Dat is zeker gelukt!


Voor de toekomst wil ik graag ontdekken hoe ik me binnen Schiphol in de breedte kan blijven ontwikkelen en of er mogelijkheden zijn om mijn kennis en ervaring aan anderen over te dragen. Voor nu biedt mijn huidige rol voldoende uitdaging en plezier en kan ik hier mijn kennis, ervaring en creativiteit volledig in kwijt.