‘Schiphol stimuleert het uitproberen van goede ideeën Daardoor sta je hier nooit stil.’

Publicatiedatum: 25 september 2023 I Leestijd: Minuten

‘Let’s put a ring on it’, grapte Colin toen hij in de zomer van 2023 solliciteerde op de functie lead engineer voor automation & development tooling. Hij was er al een tijd als engineer aan de slag, via een detacheringsbureau. Vanaf dag 1 voelde hij zich echt Schiphol-collega binnen het team. En merkte hij het lef en de gedurfde visie waarmee Schiphol uitdagingen aangaat in de IT. In zo’n inspirerende omgeving wilde hij graag blijven. Tijd voor de overstap naar deze prachtige landingsbaan.

‘Ik heb informatica gestudeerd. IT heb ik altijd interessant gevonden. Hobbymatig, maar ook binnen mijn werk. Na een kleine uitstap naar een andere beroepsgroep kwam ik hier. Wat een moderne technologie, echt bijzonder. En veel vooruitgang. In de korte tijd dat ik er ben hebben we in feite een heel nieuw platform neergezet. Schiphol heeft echt geluisterd naar de ideeën van het team. En was bereid risico’s te nemen, de tools om te bouwen naar de visie. Als je dat durft, maak je pas echt verschil voor de service die Schiphol levert. Ik zie hier mensen met 20 jaar IT-ervaring die nog nooit hebben gezien wat wij hier neerzetten. Ik klik gewoon met hoe het hier gaat.’

‘Er hangt zo veel vanaf. En toch vernieuwt Schiphol constant in de IT.’


Maak het waar
‘Ons automation & development tooling team is onderdeel van de afdeling IT & Data. We leveren het platform waar teams hun producten op ontwikkelen. Kleine projecten tot gigantische applicaties worden daarop ontwikkeld. Als ons platform niet goed functioneert, kunnen er beveiligingslekken in de systemen komen. Of kritische bugs op de liveomgeving kunnen niet opgelost worden. In het allerergste geval kan het ontwikkelteam achter de applicatie voor bagageverwerking bijvoorbeeld geen bug fixen waardoor de systemen offline zijn. Dat leidt tot problemen met de bagageverwerking. Er hangt dus veel van af, ook het imago van Schiphol. Dat maakt het ook spannend om iets nieuws te doen. En toch doen we het.

Ons team bestaat uit 4 engineers en afhankelijk van het project een scrum master en product owner. We controleren elkaars code en inspireren elkaar tot om creatieve en innovatieve oplossingen te komen. En we helpen ontwikkelteams binnen de organisatie bij vragen en problemen. Het voorkomen en verhelpen van storingen op het platform is ook een onderdeel. Bovenal kijken we altijd of iets beter kan. We coach elkaar hierin. We krijgen veel vrijheid om hun werk zelf in te delen en kansen om alles te leren wat ze willen weten. En we doen het onwijs goed, elke keer weer maken we het waar.’

Dat voel je
‘Er zitten talloze uitdagingen in het werk. Het team pakt die echt aan en laat zich horen als het beter kan. Schiphol stimuleert die initiatieven. Is het echt een goed idee, dan presenteer je dat. En kan je het implementeren. We dekken risico’s af waar het kan en kijken natuurlijk kritisch of het ook werkt. Gaan we voor de nieuwe manier, of terug naar hoe het was? Moeten we iets 20 keer proberen? Dan doen we dat. Ik heb veel collega’s bij andere organisaties erover gehoord dat ze niet verder komen. Omdat innoveren lastig is in een structuur waar er zoveel vanaf hangt. Hier zie je in alle lagen de wil om te innoveren. Dat wordt echt ondersteund door management en daarboven. In de IT kan de techniek altijd veranderen, maar de sfeer van: we bouwen iets wat toegevoegde waarde heeft, dat vóel je.’Ontdek de wereld van engineering bij Schiphol Group!