Een goed functionerende luchthaven dankzij IT-architectuur

Hoe architecten óns in de lucht houden

Bouw als IT-architect mee aan de luchtvaart van de toekomst

Schiphol functioneert dankzij IT. Met een sterke IT-architectuur kan Schiphol 24/7 draaien. En dat is nodig, want als een van de belangrijkste luchthavens van Europa, zijn miljoenen mensen afhankelijk van een sterk IT-landschap. Denk alleen al aan de gateplanning, de selfservice check-in of het bagage systeem. Met de juiste informatiesystemen verlopen processen zoals ze moeten en kunnen reizigers ongestoord hun reis beginnen of vervolgen. Een robuust, flexibel en beheersbaar IT-landschap is dan ook onmisbaar voor onze operationele processen op de luchthaven. Met innovatieve digitale oplossingen, geavanceerde applicaties en de nieuwste technologieën houden onze IT-architecten de luchthaven draaiende.
Meld je aan voor
de Schiphol job alert!
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in je interessegebied.

Solution & enterprise architecten bij Schiphol Group

Op Schiphol geven 40 toegewijde enterprise en solution architecten richting aan het IT-landschap. Hoe? Door de juiste technologieën toe te passen op de juiste plek. Onze enterprise architecten vertalen de strategie van de luchthaven naar de architectuurroadmaps. Ze denken na over het concept en stellen de guardrails op waarbinnen gewerkt wordt. Onze solution architecten bouwen voort op deze visie en maken de designs voor het implementeren van de systemen in het IT-landschap. Gezamenlijk dragen ze bij aan een gemeenschappelijk doel: Een autonome luchthaven in 2050, met een human touch.

Groei door binnen IT

Binnen de Architectuurafdeling kun je zowel verticaal als horizontaal doorgroeien. Begin bijvoorbeeld als solution architect en groei door naar de meer strategische kant van enterprise. Of schuif door van het businessdomein Commercial naar Operations.

Er zijn 5 businessplatformen waarbinnen onze solution en enterprise architecten opereren. Ieder platform heeft een eigen architectuurteam. Binnen deze teams wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan de strategisch doelstellingen van de luchthaven.
Operations
Is verantwoordelijk voor alle business applicaties ter ondersteuning van de operatie van de luchthaven. Zoals bijvoorbeeld de planning van de check-in, de gates en de security lanes. Maar ook de mobile-apps van de medewerkers op de vloer.
Asset management
Beheert het merendeel van de fysieke assets binnen Schiphol. Van rolpaden tot toiletten, van liften tot boarding gates. Op basis van intelligente monitoring wordt zowel reactief als preventief onderhoud gepleegd aan deze assets, zodat de luchthaven kan blijven draaien.
Commercial
Omvat de IT-architectuur achter retail, winkels, vastgoed, parkeersystemen en media. Onze IT-professionals faciliteren verschillende technologische aspecten, zoals reclame-uitingen op de displays en het verbeteren van de retailervaring op de luchthaven.
Asset & information
Asset & information management is verantwoordelijk voor het leveren, beheren en innoveren van assets, informatievoorziening, informatietechnologie en data voor zowel Security als Safety & Environment. Denk hierbij aan het systeem voor de fysieke toegang voor alle 60.000 medewerkers op Schiphol of aan het GMI cameranetwerk.
Group enabling technology
Verantwoordelijk voor alle IT-infra voor de medewerkers van Schiphol. Zoals het HR-systeem, de werkplekautomatisering en financiële systemen. In de komende jaren zal de afdeling zoveel mogelijk automatiseren.
  •  ‘Dat er een grote diversiteit en inclusiecommunity is binnen Schiphol Group, maakt dat ik mij heel erg thuis voel’
    Trotse 24/7-verhalen van je nieuwe collega’s ‘Dat er een grote diversiteit en inclusiecommunity is binnen Schiphol Group, maakt dat ik mij heel erg thuis voel’
  • ‘Als ik zelf op vakantie ga, zie ik de impact van de projecten waaraan ik werk met mijn eigen ogen. Dat maakt me ontzettend trots.’
    Trotse 24/7-verhalen van je nieuwe collega’s ‘Als ik zelf op vakantie ga, zie ik de impact van de projecten waaraan ik werk met mijn eigen ogen. Dat maakt me ontzettend trots.’
  • ‘Als ik kijk naar hoe de enterprise architectuur binnen Schiphol is ingericht, vind ik dat we hier veel meer met de voeten in de klei staan.’
    Trotse 24/7-verhalen van je nieuwe collega’s ‘Als ik kijk naar hoe de enterprise architectuur binnen Schiphol is ingericht, vind ik dat we hier veel meer met de voeten in de klei staan.’
Ismaël Salem
Heb je nog vragen?
Ismaël Salem recruitment business partner